joi, 19 mai 2011

Ce este o placa video

O placa video, adaptor video sau placa grafica este un card de expansiune a carui functie este de a genera imagini catre un monitor. Multe placi video au functii adaugate, precum redarea accelerata de scene 3D si grafica 2D,adaptor TV tuner, decodare MPEG-2/MPEG-4 sau capacitatea de a utiliza mai multe monitoare (multi-monitor).

Alte placi video moderne sunt utilizate pentru scopuri mai exigente, precum jocurile PC. Placile video pot fi integrate in placa de baza la PC-urile mai vechi. Acest cip grafic are de obicei o cantitate mica de memorie si preia o parte din memoria RAM a sistemului principal, reducand astfel memoria RAM totala disponibila.
Aceasta se mai numeste grafica integrata care are un nivel scazut de performanta si este nedorita de cei ce isi doresc sa ruleze aplicatii 3D. Aproape toate placile de baza permit dezactivarea graficii integrate prin intemediul BIOS-ului. Pentru acest lucru este necesar ca placa de baza sa fie prevazuta cu suport AGP, pentru atasarea unei placi video.


Istorie

Prima placa video IBM PC, care a fost lansata cu primul IBM PC, a fost dezvoltata de IBM in 1981. MDA (Monochrome Display Adapter) putea funcționa doar in modul text, reprezantand 80 de coloane si 25 de linii (80x25) pe ecran. Avea o memorie de doar 4KB si o singura culoare. VGA a fost larg acceptat, permitand anumitor corporatii cum ar fi ATI, Cirrus Logic si S3, de a lucra cu placa video, imbunatatindu-i rezolutia si numarul de culori. Astfel s-a dezvoltat SVGA (Super VGA), care a ajuns la 2 MB de memorie video si o rezolutie de 1024x768 cu 256 de culori.

In 1995 primele placi video 2D/3D au fost lansate, dezvoltate de Metrox, Creative, S3, ATI si altele. Aceste placi video au urmat SVGA, dar aveau implementate functii 3D. in 1997 a fost lansat cipul grafic Voodoo 3dfx, care a fost mult mai puternic in comparatie cu celelalte, introducerea unor efecte 3D, cum ar fi cartografierea PMI, Z-buffering si anti-aliasing in piasa de consum.

Dupa aceasta placa, o serie de placi 3D au fost lansate, cum ar fi Voodoo2, TNT si TNT2 de la NVIDIA. Intel a dezvoltat AGP (Accelerated Graphics Port) care a rezolvat problema dintre procesor si placa video. Din 1999 pana in 2002, NVIDIA detinea controlul pe piata cu familia GeForce.

In acest moment imbunatatirile au fost efectuate la algoritmii 3D si la procesorul grafic, memoria a crescut, de asemenea pentru a imbunatati rata de date.

Tehnologia DDR a fost incorporata, capacitatea de memorie a crescut de la 32 MB cu GeFoce la 128 MB cu GeForce 4. Din 2003 ATI si NVIDIA au dominat piata placilor video cu liniile Radeon si respectiv, GeForce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu